Арменското училище в Пловдив на 181 години

Основно училище "Виктория и Крикор Тютюнджиян" ще отпразнува 181-та си годишнина. Не само че е едно от най-старите в България, но арменското училище в Пловдив е и единственото у нас. Школото е основано през 1834 година към църквата "Сурп Кеворк" в Стария град. Първоначално в него се обучават само момчета, които получават образование до 4 клас. След почти близо век възниква и девическо училище. През 1926 година Вахинак Хайрабедян, адвокат по професия и председател на училищното настоятелство, обединява двете школа и регистрира училището като основно с прогимназия.

 Паметна е годината 1942, когато семейство Виктория и Крикор Тютюнджян построяват и даряват на арменската църква сградата, в която и до днес се помещава Арменското училище. През 1944 година школото е преименувано на един от лидерите на комунистическото движение Степан Шахумян. С правителствено решение Арменското училище е закрито през 1976 година, но след демократичните промени през 1990 година то отново отваря врати и връща името на дарителите  -  семейство Тютюнджян. Това е накратко историята на едно от най-старите училища в страната.

 В един двор в сърцето на Стария Пловдив са разположени църква, училище и културен дом. Построиха се и дом за възрастни хора и детска градина. Школото има особен статут- сградата е собственост на арменската църква, която пък я е предоставила на община Пловдив безвъзмездно. Уникален е фактът, че още от първи клас децата се обучават на четири езика  -  арменски, руски, английски и български.

 Арменските деца са изключително добронамерени към връстниците си от другите етноси. Тук учат ромчета, деца от турски, български и арабски произход. Чрез извънкласните форми на обучение хлапетата успяват да развиват творческите си способности. Към културния дом функционират театрална школа, вокална група, хорови състави, танцови състави, художествено слово, спортни отбори и школа за изобразителни и приложни изкуства.

 От няколко години възпитаниците на училището участват в международни конкурси и олимпиади по арменистика. На олимпиадата през юли 2009 г. в Ереван от 130 арменчета от цял свят само 20 са си тръгнали с награди, между които и пловдивчанките Рафлин Саркисян и Тереза Восканян.

Всяка година в школото постъпват различни суми за стипендии от арменски фондации. По 2000 долара от Америка изпращат наследниците на известната на всички арменци Орюр Аракси, която е била преподавателка. Световноизвестни личности са завършили Арменското училище в Пловдив  - режисьорът Крикор Азарян, цигуларят Крикор Мардиросян  -  преподавател в САЩ, Емма Тахмизян  -  световноизвестна пианистка, бизнесменът Бедо Доганян, бившият кмет Гарабед Томасян, професори, медици, музиканти.